Výstava spolků 2011

01.10.2011 00:00

Opětovně na přelomu září / října proběhla výstava spolků obce Smilovice a ZŠ + MŠ Smilovice. Zejména se představili místní zahrádkáři výstavou ovoce a zeleniny a také i pěstitelé orchidejí – pí Mrózkowa z Godule (viz foto), včelaři s paní Karlíkovou v zastoupení. Byla prezentace KS-SCH (Karmel), fotografická soutěž pod názvem „Květena v letní zahradě“. Samozřejmě naše ZŠ + MŠ přispěla bezmála 1/3 plochy vlastních výrobků dětí a zaplnila tak náš velký sál na OÚ Smilovice. Dále na prezentačních panelech bylo možno shlédnout fotodokumentaci MK PZKO (Soubor Śmiłowianie, amatérské divadlo) a premiéru měla i prezentace obce Krzyžanowice, s kterou má úzkou spolupráci naše TJ Smilovice.
Výstavu shlédlo bezmála 250 účastníků a myslivecké speciality našeho spolku Myslivecké sdružení Smilovice – Řeka skutečně po oba dva dny mělo co nabídnout. Druhý den obohatila naši akci i návštěvnost rodičů s ratolestmi na akci „Dětské odpoledne“ pořádané OÚ Smilovice. Počasí obzvlášť přálo, tudíž veškeré atrakce byly v kurzu pro naše nejmenší.
Letošní aktivity novodobého spolku zahrádkářů byly ukončeny „Svatomartinským vinobraním“ dne 11.11.2011 v restauraci na TJ Smilovice. Samozřejmě prezentace sommeliera z SŠ HOP Č.Těšín (Střední škola Hotelová, obchodní a polygrafická), husa v podání kuchaře Adama Čmiela, svatomartinské víno z Hrušek u Břeclavi určitě někoho oslovilo a zanechalo jen ty nejlepší dojmy.
Hudba v podání kytaristů ze Střítěže pro téměř 90 účastníků byla bez patřičného ozvučení hudební kulisou jen pro ty, co chtěli slyšet a tančit. Každý stůl měl možnost i ukázat se, zda vědomosti o Smilovicích, zahrádkaření a vinařství má zvládnuté. Nejlépe kvíz z 16 otázkami vyplnili spolustolovníci s pí Slávkou Nogovou, která byla garantem za tento stůl (viz foto).
Naše vinobraní navštívila i konzulka generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě pí Anna Olszewska. Na MSV Brno mně prozradila, že má velmi ráda do złota upieczoną gęś, a proto jsem pozval tuto ostravskou politickou celebritu a skutečně se objevila i s manželem. Určitě diskuse s naším malířem Pawłem Wałachem a nebo s předsedkyní MK PZKO Śmiłowice pí Annou Kowalczyk byly zajímavé. Zanedlouho opět paní konzul bude možná v naší obci stříhat pásku, jelikož v prvním kvartálu příštího roku se chystá otevření další části sportovního areálu, které je vybudováno za finančního přispění z eurofondu v projektu přeshraniční spolupráce „Léto v Krzyžanowicach a zima ve Smilovicích - rozvoj turisticko rekreační infrastruktury v česko polském pohraničí“.
Svatomartinské vinobraní začátkem listopadu už dle tradic navozuje pomalu vánoční náladu, jelikož to, co se mělo stihnout na našich „záhumencích“ za celý rok, už je téměř hotové, a proto i my zahrádkáři ze Smilovic Vám přejeme veselé, štědré a radostné vánoce a v dalším roce opět hodně elánu a tolerantnosti.
Gustav Chwistek
jednatel ZO ČZS Smilovice