Řez ovocných stromů "na klik"

19.11.2015 09:40

Hlavní zásady řezu „na klik „

Níže přinášíme námět přednášky našeho odborného garanta Vl.Samka

Existuje mnoho metod řezu ovocných stromů, jednak tato je nejmladší a nejvíce populární. Na západě je velmi ceněná pro jabloňové a hrušňové sady. Dále uvedená metoda řezu je především určená pro slabě rostoucí podnože v intenzivních sadech. Při respektování podmínek v malých sadech je plně využitelná rovněž u zahrádkářů.

Hlavní zásady můžeme shrnout do deseti bodů.

I.  Omezit na min.  vyholování výhonů nově vysazených stromků. Vysazovat stromky zdravé, silné, z velkým počtem bočního obrostu.  Přihnojování  dusíkem rozdělit na více menších dávek v průběhu celého roku. Řez omezíme na odstranění konkurenčního výhonu terminálu a zkrácení příliš dlouhých bočních výhonů na délku 50-60 cm. Terminál nezkracujeme, ale v případě poškození mrazem ano.  Můžeme provézt jarní postřik mladých listů giberelinem, které se tím zpevní a omezí opadávání.

II.   Zásada se týká počtu hlavních kosterních  větví prvního patra (stolu) v počtu 5 až 6, kterých u kvalitních výsadeb je větší množství. Ty postupně odstraňujeme do 4 - 5. roku. Pokud tyto boční výhony odstraňujeme, pak postupujme  od výše položených. Tyto výhony spolu s terminálem budou tvořit základ, kostru porostlou plodosným obrostem.  Kosterní větve jak rovněž terminál tvoří základ plodícího dřeva  a nelze je zastoupit mladším obrostem po celou dobu života stromu. Ponechání na starším stromku příliš mnoho větví v prvním patře (stolu) způsobuje větší zastínění  a zmenšuje kvalitu  ovoce spojenou s nedostatečným rozmístěním světla nutného pro pravidelnou tvorbu květních pupenů i vybarvení plodů.

III. Další zásada se týče terminálu i výše uvedeného klikání. Řez vrcholu touto metodou je poměrně jednoduchá.  Zásadně řežeme  terminál teprve, když přesáhne výšku horní podpěry. Při prvním řezu odstraňujeme 1/3 jednoletého výhonu, v dalším roce získáme silnou reakci na růst:  tří, čtyři letorosty, z kterých jeden musíme odstranit na „klik“, tzn. na jednoletém dřevě , vždy za listovým pupenem, což představuje 10 cm jednoletého přírůstku.  Pod těmito silnými výhony  na starším dřevě, vyrůstají z terminálu výhony pod tupými úhly ukončené květními pupeny,  na kterých nám musí  záležet. V dalších letech postupujeme stejně jako v druhém roce řezu. Samozřejmě, když ponecháme každým rokem 10 cm výhonu, můžeme  vypočíst , že po 6-7 letech bude stromek poněkud vyšší a tak se ptáme jak dále postupovat. Především řez terminálu bychom měli oddalovat co možná co nejdéle. Můžeme to provézt , když vyberme pro klikání silnější šikmé boční výhony, z ponecháním 10 cm výhonu-čípu.
Při zkracování výšky výsadby je nejvhodnější doba těsně po ukončení vegetace. Zimní řez způsobuje silný vzrůst a tvorbu větví v podobě vytváření metel. Nejvhodnější doba na řez staršího dřeva je doba pozdního jara třeba i v době po odkvětu. Na uklidnění růstu je nutno počkat i několik let. 

IV. Zásada je velmi jednoduchá a spočívá na odstranění z koruny stromu všech výhonů ukončených listovým pupenem. Většinou tyto výhony rostou silněji a v zimě na jejich vrcholcích se nacházejí lístky. Ponechané v koruně tyto výhony zakončené listovým pupenem rostou silněji, zastiňují značnou část stromu, po případě se roztahují do meziřádku a stěžují práce v sadě. Květní poupata na koncích jednoletých výhonů jsou obvykle tlusté, okryté   bronzovými šupinami.  V druhém roce se charakterizují slabým vzrůstem a ukončeny jsou rovněž květovými poupaty.

V.  Obdobně jako v případě terminálu, hlavní větve v  patře „stolu“ nelze řezat ve starším dřevě, protože to způsobuje silný růst stromů, zvyšuje zastínění, a tím klesá  kvalita ovoce. Z toho důvodu pro větve „stolu“ je zaveden stejný způsob řezu jako u terminálu. Kdy větev dosáhne požadovanou délku, provádíme zkracování řezem na „klik“  napoprvé 1/3 jednoročního přírůstu. Získáme tím silný přírůst na konci výhonu a založení květních  pupenům  jeho vnitřní části. Druhý řez na klik provádíme krátce na 10 cm, vždy na vzrůstnějším výhonu rostoucím nahoru, konkurenty pro tento výhon  nekompromisně odstraňujeme. Kdy začínáme řez na „klik“ , konec větví začíná růst směrem nahoru, proto nevzniká riziko , že větev bude přiliž dlouhá a bude překážet. Podstatnou přednosti řezu na „klik“ větví „stolu“ je udržování plodností v dolní části stromu, dále kontrolování síly růstu – silnější na konci výhonů, a slabší na starším dřevě, což zaručuje lepší výnos.

VI.  Okna, jaké známe z domova mají za úkol propouštět co nejvíce světla do místností. Podobný úkol má okno v ovocnářství. Jedná se o patro koruny stromu těsně nad větvemi prvního řádu – stolu, kde v délce 50-60 cm těsně nad tímto stolem se nenacházejí žádné výhony, někdy se vyskytují  pupeny nebo krátký obrost přímo na terminálu. Okno má zaručit odpovídající  prosvětlení spodních větví, což by mělo zaručovat v celé koruně vyrovnanou jakost plodů.

VII. Víme jíž jak postupovat z vrcholem stromu i z konci větví stolu, rovněž že je nutné odstraňovat z konců  listové pupeny. Dále se dozvíme, které výhony je nutné odstranit.  Máme-li udržovat vysokou kvalitu ovoce, musíme se postarat o to, aby v koruně se nacházely pokud možno nejmladší větve. Nejkvalitnější ovoce se objevují na větvích ne starších  než tříletých. Abychom v koruně ponechávali jen takové větve, musíme z terminálu - osy odstraňovat jednu třetinu výhonů, vždy počínajíc od nejsilnějších a nejstarších.
 Musíme mít na pamětí, že nemůžeme odstranit třetinu větví v jednom místě na terminálu, ale je musíme odstraňovat po celé délce. Totéž se týče větví stolu. Jejich osa musí být pokud možno jednoduchá, nemůže se rozvětvovat, protože se může rozlomit pod tíhou ovoce. Zásadní rozdíl je ten, že odstraňujeme  starší výhony než dvouleté, zřídka tříleté, což znamená, že  každoročně odstraňujeme jednu polovinu z nich včetně výhony směřující směrem dolu. Je velice důležité, abychom toto rozhodnutí neodkládali, protože při odstraňování  příliš silných  výhonů  dosáhneme příliš slabou vzrůstovou reakci nebo její zánik.
Pamatujeme o tom, že odstraňujeme větve pro to, aby w dalším roce na jejích místě vyrostly mladé, nadějné jednoleté  výhony ukončené květními pupeny. Odstraňováním nevhodných větví ve správnou dobu způsobujeme, že máme kratší přírůstky s více květních pupenů na hlavních větvích.

VIII. Jak bylo jíž řečeno co máme řezat, přísluší ještě vysvětlit jak řezat. Veškeré odstraňované větve /výhony v koruně vždy řežeme  na  tzv. čípek (čop) , je to základ odstraňovaného výhonu, několika centimetrový úsek, který zaručuje vyrašení nových mladých výhonů zakončených květními pupeny. Přídavnou hodnotu plynoucí z ponechání  „čípů“ je odsunutí řezné rány od  hlavní osy terminálu nebo větví, zabezpečujeme tímto stromek před infekcemi kůry i dřeva a rovněž omezujeme  riziko zimního promrzání. Krátké výhony, které vyrůstají z takových „čípů“ představují méně probírky přírůstků a vyšší jakost plodů.

IX.  Při odstraňování výhonů na terminálu, musíme pamatovat, aby  „číp“ dosahoval odpovídající  délku:  čím silnější je odstraňována větev, tím delší musí být  „číp“. Pamatujme, že u odrůd se sklonem k vyholování ponecháváme delší „čípy“.

X. Poslední zásadou je, že všechny výhony zkracujeme za spícím listovým pupenem. Zkracování větví za květním pupenem povzbuzuje k růstu její vnitřní část. Navazuje to na skutečnost, že z  květního pupenu nevyrůstá časným jarem mladý výhon, který by vytvářel auxiny uspokojující v růstu výhony na starším dřevě.
 

Závěrem chci říct, že metoda řezu „na klik“ uspokojuje ve vzrůstu ty části stromu, na kterých chceme udržet plodnost co nejdéle. Provádí se to skrz povzbuzování k růstu vrcholu a  konce větví „stolu“ přes řez  vždy na jednoletém dřevě za listovým pupenem. Z takto zkráceného výhonu časným jarem vyrášejí výhony vytvářející rostlinné hormony (auxiny) plynoucí větvemi a terminálem ve směru kořenů. Efekt  můžeme pozorovat hlavně na vrcholu stromu , čím dále od něho, tím koncentrace hormonů je větší, a výhony postranní jsou čím více kratší,  vyrůstají pod tupým úhlem a jsou ukončené dobře vyvinutými květními pupeny.


Základní podstatou způsobu řezu na „klik“ bylo vytvoření jednoduché metody, snadno se školící  pro sezonní pracovníky v ovocných sadech. V neposlední řadě používání této nové metody řezu je možné rovněž aplikovat beze zbytku na zahrádkách.

Volně přeložil z polského časopisu „Sad nowoczesny“  Ing. Samek Vladislav , OI ČZS Karviná 2015
zdroj : https://owk.pl/zasady-ciecia-na-klik/