Recepty z kuchyně zahrádkářů

Na této stránce Vám budeme přinášet zajímavé recepty z kuchyně (nejen) zahrádkářů...

01) Zapečené zelí v listovém těstě (Josef Oboňa)
02) Cibulový koláč z oblasti Würtemberg (Hanni Hefterová)
03) Multivitaminovvý salát z Českého Těšína (Gustav Chwistek)
04) Sýrové topinky (Eva Szotková)
05) Celerový salát z Eichenau (Hanni  Hefterová)
06) Ořechové trojúhelníčky (Hanni Hefterová)
07) Sloní žrádlo (Josef Oboňa)
08) Čaj z aronie (Adéla Niemczyk)
09) Dýňový džus (Vašek Boczek/Řeka)
10) Jehněčí na rojber (Anna Kowalczyk)
11) Utopenci v kysaném zelí (Gustav Chwistek)
12) Řecké zelí zpod Goduly (gurmán ze Smilovic)
13) Krkovice od jezu (gurmán ze Smilovic)
14) Pizza a la Smilovice (gurmán ze Smilovic)
15) Punč 3x jinak (Vladislava Latochová)

 

01) Zapečené zelí v listovém těstě (Josef Oboňa)

Rozpis:
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 50 g slanina nakrájená na kostičky + 3-5 stroužků česneku -prolisujeme do směsi
- 1 ks klobása nakrájená na kolečka
- 1 lžíce Podravky (kořenící směs)
- 1 rajský protlak (malý) nebo dobrý kečup
- 400 g zelí sudové nebo sterilizované (lepší je sudové)
- 1 dl bílého vína
- 2 brambory nakrájené na kostičky (nejdřív brambory uvaříme do poloměkka, pak nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce)
- sůl a pepř
- l ks listového těsta
Postup:
Cibuli zpěníme na 4 lžících oleje, přidáme slaninu a opečeme asi 4 minuty, přidáme klobásu a dalších 5 minut dusíme. Pak přidáme zelí a protlak, dusíme 10 minut, pak přidáme sůl, podravku a koření, podusíme 2 min. a přidáme brambory opečené na kostičky, se skleničkou vína, dochutíme a odstavíme. Než směs vychladne, rozválíme listové těsto na dva kusy jako na štrúdl, položíme na mírně namaštěný plech a pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě nebo i déle podle zbarvení těsta. Mezitím si připravíme směs na potření takto: do sklenice klepneme jedno vejce, I dl vody, lžičku oleje a posolíme a zamícháme. Před dopečením - asi 5 min. potřeme těsta touto směsí. Hodí se k vínu i pivu. (Prazdroj, Gambrinus a další....).


02) Cibulový koláč z oblasti Würtemberg (Hanni Hefterová)

Rozpis:
- 250 g mouky
- 60 g tuku
- 1 šálek vody (1/8 l)
- 1 lžička prášku do pečiva (soda)
- 1 lžička soli - vše smísíme a důkladně vymícháme (nejlépe 100krát!)
- 1 kg cibule (7 velkých cibulí)
- 60 g másla (margarínu) nebo špeku
Postup:
Zesklovatíme cibuli, raději ve dvou pánvích, aby nedocházelo ke zbytečnému uvolňování vody - odstavíme, přidáme 60 g mouky + 3 vajíčka + 1/4 l kysané smetany + kmín, do této směsi až nakonec po zamíchání přidáme sůl a pepř. Pečeme asi 1 hodinu při 220°C.


03) Multivitamínový salát z Těšínska (Gustav Chwistek)

Rozpis:
- 2 díly kysaného zelí - nakrájet a nechat okapat
- 1 díl mrkve -jemně nastrouhat
- česnek, křen, tatarská omáčka nebo majonéza
Postup:
Vše zamícháme, necháme odležet 1/2 hod, pak podáváme. Vhodné na jednohubky nebo jako příloha k vepřovému masu, ovaru a jiným masným "cholesterolovým" specialitám.


04) Sýrové topinky k vínu (Eva Szotková)

Rozpis:
- 250 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- sůl, pepř
- veka, olej na opékání
Postup:
Sýr nastrouháme na tenké nudličky. Smícháme s vejci, osolíme, opepříme. Směs namažeme na plátky veky a pomazanou stranou dolů smažíme do zlatová na horkém oleji. Podáváme teplé. Je možno ozdobit plátkem salámu či nakládanou paprikou.


05) Celerový salát z Eichenau (Hanni Hefterová)

Rozpis:
- stejné množství celeru a jablek
- jádra vlašských ořechů
- sladká smetana citrón (pomeranč)
- sůl
Postup:
Oloupáme celer a nastrouháme na struhadle na větší nudličky. Jablka neloupáme, pouze dobře omyjeme a rovněž nastrouháme. Obojí smícháme s nakrájenými vlašskými ořechy, pokapeme citrónovou (pomerančovou) šťávou, osolíme a zamícháme sladkou smetanu. Podáváme nejraději vychlazené k tmavému pečivu.


06) Ořechové trojúhelníčky (Hanni Hefterová)

Rozpis:
- 150 g mouky
- 50 másla (Hery)
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr, 1 vejce,
- 1 lžička prášku do pečiva a špetka soli
Zadělat těsto a uložit do chladu.

Zatím připravíme náplň: 
- 100 g Hera (tuk)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce vody
Postup:
Vše spolu uvařit a po sestavení s plamene přidat 200 g mletých ořechů. Vyválíme plát o rozměrech asi 32x24 cm (tvar vhodný k vytvoření 24 stejnoměrných trojúhelníčků). pomažeme jej 2 lžícemi marmelády, nejlépe meruňkové, a dáme naplň. Pečeme 25 min. při 180°C. Nakrájíme na trojúhelníky. Po vychladnutí namáčíme konce trojúhelníků v čokoládě.


07) Sloní žrádlo (Josef Oboňa)

Rozpis:
- 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, , 1 lžíce cukru, chilli koření dle chuti.
- 250 g salámu Gothaj nebo Český (dietní), 3 ks sladkokyselé okurky
- 2 majolky (balení malé nikoliv ve skle, nebo jedna malá sklenice), 3 ks cibule
Postup:
Salám umeleme najemno, přidáme nakrájenou cibuli a okurky nakrájené na jemné kostičky. V kastrůlku smícháme ingredience a přivedeme do varu. Pak necháme vychladnout a tuto směs vmícháme do polotovaru. Podle chuti ještě dochutíme, necháme proležet cca 1 hod. Směs je vhodná na chlebíčky jako doplněk, na chuťovky a nejlépe na samostatné chlebíčky.


08) Čaj z aronie (Adéla Niemczyk)

Rozpis:
- 1 kg aronie
- 0,5 kg cukru
- skořice – posypat
- vanilkový cukr
- citron – celý, umytý, pokrájený na drobno
- rum
Postup:
Aronii vysypeme na plech, přidáme (poměrně dost – 3 sáčky) skořici, vanilkový cukr (3 sáčky), citrón (s kůrou) a zasypeme cukrem. Dáme na ½ hod. do zahřáté trouby. Nalejeme do skleniček téměř po okraj. Pak do skleniček – ne do pekáče! – hrozí požár - vlejeme rum nebo C2H5OH podle vlastního uvážení. Už NEZAVAŘUJEME! Sklenice musí být nahřáté.


09) Dýňový džus (Vašek Boczek/Řeka)

- 3 kg dýňové dužiny nakrájené na kostky
- 1,5 l vody
- 3 kg cukru
- 2 nakrájené citróny
- kyselina citrónová – dle chuti
Postup:
Uvaříme do měkka a 24 hod. necháme odležet. Převaříme 10 l vody a necháme vychladnout. Uvařené dýně rozmixujeme a přidáme do vychlazené, předvařené vody. Přepasírujeme přes sítko. Dochutíme pomerančovým nebo ananasovým sirupem (cca 0,5 l). Plníme do plastových lahví a necháme zamrazit.

10) Jehněčí na rojber (Anna Kowalczyk)

(nejen pro ty, kteří umějí číst „po naszymu“)
Rozpis:
- Na 1,5 Kg mięsa (wyklepać jak na řízek)
- ½ szklónki oliwy
- ½ szklónki wody
- 1 kawowo łyżka cukru
- 1 kawowo łyżka pieprzu
- 2 kawowe łyżki soli
- 3 kawowe łyżki grilovacího koření
- 3 strónczki czosku
Postup:
Oliwe z wodóm zagrzoć, dodać korzyni, cukier, czosnek, schłódzić a „wyobzolać“ w nalewu mięso a dać do kónta jak je zima, przikryć dynkym, aby kocur, kuna pies nie porwoł. Smilovický recept – ověřený degustací 24.10.2009 v lokalitě Smilovice 203 (GCH) u přiváděče Ropičanka – Stonávka.

 

11) Utopenci v kysaném zelí (Gustav Chwistek)

Rozpis:
3 l sklenice od okurek nebo menší kubatura
1,5 kg špekáček (hm. objem masa pokud možno vyšší)
Postup:
Rozřízneme špekáček, ale předtím se pokusíme sundat střívko, a to tak, aby vznikl pant (v případě, že nelze svléci špekáček, propíchněte tělo 10x vidličkou). Rozevřeme špekáček a do něj vložíme plátky česneku a potřeme pastou ERÖS PISTA (350 Forintů = 35,- Kč mleté feferonky) nebo Harissou, zkrátka něco pikantního. Prokládáme v láhvi kysaným zelím a zalejeme solným roztokem, pokud máme málo láku z kysaného zelí.
Necháme proležet 2-3 týdny a konzumujeme s bagetkou + nejlépe s Radegastem extra hořkým limitovaná série (6,5% alkoholu/15°) nebo např. silné belgické pivo Duwel (9,5°) - prý ho mají v oblibě ženy?
Výhody
1) Je možno použít kysané zelí, na které už nemáme po velikonocích chuť a máme ho dost.
2) Bezoctová (CH3COOH) technologie, tudíž rozhodně zdravější
3) Zelí možno konzumovat společně se špekáčky - utopenci - Paradontax prevence proti krvácení dásní - není třeba kupovat
 

12) Řecké zelí zpod Goduly (gurmán ze Smilovic)

Rozpis:
5-6  stroužků česneku nebo víc
2 feferonky nebo víc
2-3 lžíce soli

Postup:
Česnek a feferonky pokrájíme na hrubo, zelí krájíme na velké kusy a ukládáme je do sklenice a prokládáme česnekem a feferonkami. Když je sklenice plná, dáme 2-3 lžíce soli a zalijeme studenou vodou, promícháme, dolijeme vodu, uzavřeme víkem a necháme vykvasit jako „kvašáky“.

 

13) Krkovice od jezu (gurmán ze Smilovic)

Rozpis:
1,3 -1,5 kg krkovice v kuse (může být i plecko)

zapékací miska (SIMAX)

Postup:
Maso v celku posadíme do misky, osolíme, okořením, namažeme majonézou (½ malé sklenky), otočíme a provedeme totéž na druhé straně. Nakrájíme cibuli na 5 mm plátky, nahoře obložíme, pečeme na 170°C – 2 hod. (bez vody), šťáva pustí sama. Nejlepší je podávat za tepla, ale i za studena s chlebem.

 

14) Pizza a la Smilovice (gurmán ze Smilovic)

Rozpis:
25 dkg polohrubé mouky
1 lžíce (5 dkg bramborové těsto)
½ kostky droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
0,04 l mléka/ 2 malé štamprle
0,1 l vody
1,5 malé štamprle oleje

Postup:
Zamícháme a necháme odležet 2 hod. Doporučuji potřít česnekem, poklást: rajčata, uzené, sýr, niva, hermelín, oregano, kečup, sardinky.
Pečeme při teplotě 220°C – 15min.

 

15) Punč 3x jinak (Vladislava Latochová)

1. Pomerančový punč: Víno ve větším nerezovém hrnci svaříme společně s džusem a kořením. Po krátkém provaření odstavíme a dochutíme cukrem, aby nebyl příliš kyselý. Doplníme a ozdobíme punč plátky pomeranče, jehož kůru nejdřív důkladně omyjeme a poté plátky naaranžujeme na okraje sklenic. Punč chutná ještě lépe, když použijeme místo pomerančového džusu čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů.
 
2. Cherry punč: Na 1 sklenici cherry punče je zapotřebí: 1 lžíce kompotovaných višní, 50 ml třešňovice, 2- 3 lžíce šťávy z kompotu, 100 – 150 ml vody, cukr podle chuti. Do sklenice dáme višně. Třešňovici, šťávu z kompotu a vodu přivedeme do varu a nalijeme na višně. Podle chuti osladíme a ihned podáváme. Sklenici můžeme ozdobit višní obalenou v krystalové m cukru, lístkem máty a spirálkou z citronu. A cherry punč je na světě!
 
3. Finský punč: Na finský punč potřebujeme: 250 ml bílého vína, 250 ml červeného vína, 250 ml vody, 50 ml vodky, 20 ml citrónové šťávy, 120 g cukru krystalu , 1 ks citrónu. Příprava: Cukr rozpustíme v teplé vodě, přidáme bílé a červené víno a zprudka zahřejeme. Ihned po odstavení z ohně přidáme vodku a šťávu z citrónů. Finský punč podáváme v nahřatých sklenicích, do každé přidejte kolečko nebo dvě citrónu.