Články roku 2012

Zahrádkáři a rok 2012

Jako obvykle ke konci roku, všichni skládají účty a nejinak je tomu i u nás. Tento rok byl pro nás obzvlášť bohatý na různé akce, které níže uvádíme:
  • Fašiang v Bitarové (účast členů ZO ČZS za obec Smilovice).
  • Výroční schůze včetně odborné přednášky a cestopisu z Venezuely – Tadeáš Franek.
  • Výstava obrazů Zofii Wanok a Pawła Walacha (dekorace floristky K.Hradilové a příprava celého programu vernisáže obrazů rodáků ze Smilovic).
  • Zájezd na „Giełde Kwiatową“ do města Tychy, exkurze pivovaru Tyskie a zhlédnutí starých a nových zahrad v Goczałkowicach – Polsko
  • Exkurze do HMMC (Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.) – vítězové „Ligy mistrů“ ze zájezdu
  • Sázení stromků před OÚ Smilovice (částečné financování ZO ČZS z přebytku finančních prostředků ze zájezdu).
  • 2. ročník „Vinobraní“ 9.11.2012 v restauraci Sportcentrum Smilovice.
Naši vrcholnou akcí byl 2. ročník „Vinobraní“ v restauraci Sportcentra Smilovice. Opět 80 účastníků zaplnilo sál a skutečně pro další ročník uvažujeme o zvýšení kapacity na 100 účastníků. Letošní akce bez nadsázky byla velmi zdařená a jen ten, kdo hledal chybičky, tak samozřejmě i našel, a proto „konkrétně“ např.: „Lépe by se hodila cimbálovka než DJ anebo proč není větší výběr vín“.
Odpověď je jednoduchá: za 300 Kč nelze vymyslet skutečně ještě něco na víc, co bylo k dispozici
 
Ve dnech 24.-25.5.2013 připravujeme zájezd do Rakouska (zahrady v Tulln) a návštěva Vinařství Skalák (Skalka u Ježova) včetně ubytování.
 
Fajšmekři si zde přijdou určitě na své, jelikož je pro ně připravena degustace vína a k poslechu a tanci je objednána „Varmužova cimbálová muzika“ ze Svatobořic – Mistřína.
 
Na našem vinobraní náš pan Leo Krejza vyhrál soutěž „Smilovický talent“. Na snímku níže vítěz odnáší cenu pro výherce (pytel brambor – růžovek).
Na závěr co připravujeme v roce 2013:
  • výroční schůze a odborná přednáška 15.3.2013
  • cestopis „Bangladéš“ (T.Franek) – duben 2013
  • zájezd do Rakouska a Vinařství Skalák 24.-25.5.2013
  • výstava ZO ČZS Smilovice společně se ZŠ + MŠ a OÚ Smilovice 20.-21.9.2013
  • 3. ročník „Vinobrání“ 8.11.2013 – restaurace Sportcentrum Smilovice
Nabídka zájezdu je ZDE
 
Gustav Chwistek

Vinobraní 2012

1 | 2 | 3 >>

Spolupráce při výsadbě okrasných dřevin

V letošním roce (2012) byla v centru obce Smilovice provedena rekonstrukce parčíku. Byla provedena pokládka zámkové dlažby, osetí nového trávníku a dále výstavba houpaček a lavičky. Dne 26.9.2012 se konala brigáda na výsadbu okrasných dřevin, které se účastnili také členové naší ZO. Všem přítomným děkujeme za přiložení ruky k dílu. 

První zájezd 19.května 2012

První zájezd staronové organizace zahrádkářů ZO ČZS Smilovice


Téměř 50 účastníků zájezdu má za sebou zápočet z návštěvy Śląskiej Giełdy Kwiatowej v Tychach, muzea „Tyskie Browarium“, které je součástí největšího polského pivovaru „TYSKIE“ a zahradnického centra „Kapias“ v Goczałkowicach.

Během jízdy byli účastníci seznámeni s naším programem za poslední období (vinobraní na TJ 11.11.2011, fašiank v Bitarové a tématické přednášky „3 v 1“ – Liliovité rostliny, Sloupcovité jabloně, Vegetace ve Venezuele + výroční schůze naší organizace). Kromě toho samozřejmě naši vyprávěči vtipů p. Leo Krejza a Rudolf Procházka se často chopili mikrofonu a svými peprnými vtipy nás bavili na cestě tam i zpět. Jelikož nedávno se konaly „Hutnické pivní slavnosti“, tak nechyběl i zpěv dle vybraných písní ze zpěvníků našich huťařů. Dalším zpestřením byla sázková soutěž na významné sportovní akce, které se konaly o tomto víkendu (MS v hokeji: Česko-Slovensko, fotbal - Liga mistrů: Bayern – Chelsea a naše liga Smilovice – Raškovice). Výherců nebylo málo a za odměnu byli zařazeni do návštěvy automobilky Hyundai, která se uskuteční dne 5. 6. 2012.

Na podzim 9. 11. 2012  proběhne na našem tradičním vinobraní soutěž o „Nejlepší foto zájezdu“, kterou vyhodnotí předseda Fotoklubu Smilovice – p. Viktor Suchánek.

Zájezd  stmelil kolektiv zahrádkářů a příznivců našeho spolku a pokud máte zajímavý nápad na uspořádání dalšího zájezdu v r. 2013, nastiňte itinerář zájezdu, kontakty apod.

Jinak na závěr děkuji za vysokou disciplinovanost účastníků. Z řízeného ochutnávání alkoholických nápojů by si měli brát příklad i jiní organizátoři zájezdů, kteří někdy holdují (nechtěně) „míchaným“ nápojům a pak přichází zbytečné problémy.

Z poplatku na zájezd vznikl přeplatek, který z 50 % bude předán naší organizaci a ze zbylých 50 % bude navrženo výboru ZO ČZS Smilovice, aby financoval koupi okrasných keřů pro zvelebení centra obce Smilovice nebo „zákoutí“ za letní restaurací „U pošty“ (štítek s poznámkou – dar ZO ČZS Smilovice bude samozřejmě zhotoven OÚ Smilovice).

Gustav Chwistek

1 | 2 | 3 | 4 >>

První výroční schůze 16.3.2012

Fašiang v Bitarové / SK

Na základě přeshraniční spolupráce mezi obcemi Bitarová a Smilovice z pověření starosty Miroslava Nogola členové ZO ČZS Smilovice (zahrádkáři) byli osloveni, aby zajistili účast na  „fašiangových“ slavnostech v obci Bitarová. Pochopitelně jsme to vzali vážně, a tak 18.2.2012 nás vycestovalo celkem 23 účastníků autobusem fy Midibus Karviná do satelitní obce krajského města Žiliny, abychom ochutnali jejich speciality a rituál pochování basy. V sousední dědině Ovčiarsko jsme museli formou výkupného počastovat místní občany, jinak bychom dál nemohli cestovat. Po příjezdu nás uvítala dechovka, starosta obce Bitarová – p. František Drdák se zástupci kulturního střediska ze Žiliny. Dále následovala degustace jejich specialit ze zabíjačky a samozřejmě borovička k tomu. V programu se střídala cimbálovka, dechovka a pěvecký soubor Bitarověnka, který má skutečně věhlas i v okolních obcích žilinského kraje.

Foto: Rudolf Procházka ve víru tance souboru Bitarověnka.


Foto: Leo Krejza v družné diskusi.

Po rituálu pochování basy účastníci tančili zejména s členkami Bitarověnky, myslivci si vyměnili zkušenosti a harmonikář nám zahrál šlágry našich lidovek. Co víc si přát od této akce? Závěr patřil našim vyprávěčům vtipů - p. Leo Krejza, p. Rudolf Procházka st. a p. Bogusław Heczko. Přeshraniční spolupráce má opět zápočet a kulturní zážitek pro všechny zúčastněné.

předseda ZO ČZS Smilovice
Gustav Chwistek