Články 2013

Výstava v Ostravě

Členové naší organizace se podívali na krajskou zahrádkářskou výstavu Život na zahradě 2013, jehož 10. ročník se konal 27.-29.září v Ostravě na Černé louce. O několik fotografií z této akce se s námi podělil Vl.Samek.

1 | 2 | 3 >>

Zájezd zahrádkářů - 24.-25.května 2013

Ve dnech tzv. malých ledových mužů 24.-25.5.2013 se 50 účastníků vydalo na zájezd do Dolního Rakouska do městečka Tulln, za degustací vína do vinařského sklepu Skalák (Skalka u Ježova) a do Kroměříže a Bystrovan u Olomouce. Úvod zájezdu byl věnován představením organizátorů z řad ZO ČZS Smilovice, tj. jednatelka - Maruška, asistent Rosťa, finančník – Slávka, kulturní ref. – Leo, sportovní ref. – Ruda st., šéf fotoklubu Smilovice – Viktor. Při teplotě kolem 10°C a poměrně silném větru jsme shlédli v Tullnu 50 různých typů zahrad včetně obhlídky ochozu v korunách stromů ve výši téměř 30 m s výhledem na údolí řeky Au vtékající do Dunaje. Originální typy 50-ti zahrad pro inspiraci na vlastních zahradách určitě přispěly k námětům všem účastníkům, jelikož téměř každý vlastní zahradu a buď samostatně nebo zahradními architekty jsou stále vylepšovány.

Pro závěr prvního dne zájezdu byla připravena degustace vín ve vinném sklepu Skalák v obci Skalka u Ježova, kde jsme byli ubytováni. Degustace s rautem a vystoupením Varmužovy cimbálové muziky bylo skutečným vyvrcholením večera. Tanečník Rudolf Procházka st. se skutečně předvedl jako „lev salónu“. Jinak Penzionu Skalák nelze z hlediska služeb nic vytknout.

Další den nejprve v dešti jsme projeli přes Chřiby úzkými lesními cestami do Kroměříže, kde návštěva výstaviště Floria Kroměříž (v areálu po bývalých Rybalkových kasárnách) nás skutečně okouzlila. Šest typů různých zahrad velmi vkusně provedených zanechala pro nás mnohé nápady pro realizaci na vlastních zahrádkách. Jedná se o nové výstaviště, které bylo kolaudováno na podzim 2012, a pro letošní rok jsou ještě připraveny 2 výstavy (letní a podzimní), kde určitě někteří opětovně navštíví toto překrásné místo – nástupce bývalých výstav ve Věžkách u Kroměříže, kde činnost je již ukončena. Neméně krásné byly prohlídky arcibiskupských zahrad u přilehlého paláce, kde skutečně arboretum letitých stromů, výběhy zvířat a krásné vodní plochy jsou naší perlou mezi parky. Závěr zájezdu byl poznamenán opět deštěm, a tak krátké zastavení v Bystrovanech u Olomouce bylo konečnou tečkou za putováním po parcích a zahradách Rakouska a Moravy. Účastníci zájezdu během přemísťování mezi jednotlivými lokalitami byli v autobuse prostřednictvím kulturního referenta – p. Leoše Krejzy uváděni do záchvatu smíchu jeho peprnými vtipy, nechyběla sázka na významné fotbalové zápasy tohoto víkendu Borussia – Bayern, Smilovice – Brušperk atd. Vítězné snímky z fotosoutěže ze zájezdu budou instalovány na 3. výstavě ZO ČZS Smilovice ve dnech 27.-28.9.2013, kde bude možno si připomenout krásné chvíle prožité na této akci za poznáním zahradní architektury s degustací dobrého vína ze Slovácka.

Během cestování na křesle pro hosta v autobuse (na dosah šňůry od mikrofonu) se vystřídala řada znalců z oboru vinařství, zeměpisu, sportovních událostí, čínské medicíny. V následujícím článku Evy Szotkové (botaničky z werku) je krátký pohled na jednotlivé shlédnuté expozice pro náročnější účastníky zájezdu anebo pro ty, kteří mají zájem např. individuálně shlédnout navštívená místa.

Gustav Chwistek

Následuje článek p. Evy Szotkové:

Zahrady Tulln

Na začátku vznikla akce ,,Příroda v zahradě‘‘. Na základě toho si Dolní Rakousko jako ,,Kraj zahrad‘‘ v posledních letech vybudovalo jméno. Od roku 2008 reprezentuje vrchol zahradnického umění Dolního Rakouska "Zahrada v Tullnu-krajská zahradní výstava Dolního Rakouska‘‘.

Zahrady "na dotek a k napodobení‘‘ zahrnují nové nápady v ekologické údržbě zahrad a shromažďují rozmanité místní druhy rostlin. Zahradnictví a lesní školky z Dolního Rakouska a z jiných okresů vytvořily na 50 různých zahrad s charakteristickými vzory ve velikosti od 80 do 800 m2. Od růžové zahrady až po léčivou a relaxační zahradu, od balkonu po střešní terasu, pro každého návštěvníka je něco v nabídce. Výjímečné na této zahradní výstavě je jednoduchost a možnost uskutečnění nabídek a nápadů, ať ve vlastní zahradě nebo na balkoně. Nikoli komplikovaná kultura pro experty, ale nápady pro milovníky zahrad z blízka i z dálky.

Velice na nás zapůsobily skupinky česneku okrasného Allium Purple Sensation, který nenásilně ozvláštňoval celou zahradu, kde teprve nedávno odkvetly ostatní jarní cibuloviny. Okrasné česneky jsou poměrně opomíjenou skupinou, avšak neprávem. Jedná se o velmi zajímavé a atraktivní vytrvalé cibulnaté trvalky s rozmanitým využitím. Vyjímají se pěkně na záhonech i na skalkách, osadit jimi lze dokonce i venkovní dekorační nádoby. Jsou nenáročné na pěstování, snadno se množí.

FLORIA Kroměříž

Dlouholetý organizátor výstav Floria, společnost TEXTIL INVEST, s.r.o., rozhodl o stavbě nového výstaviště v Kroměříži v roce 2010. Důvodem tohoto rozhodnutí byla především snaha eliminovat riziko nepřízně počasí, které každý rok ohrožovalo výstavy. Proto, aby tradice Florie pokračovala a aby návštěvníci měli odpovídající kompletní zázemí, bylo rozhodnuto postavit nové výstaviště v Kroměříži a výstavy Floria byly na podzim 2012 přesazeny do Kroměříže.

Chloubou výstaviště je 6 okrasných zahrad --- japonská mokrá a suchá, sortimentová, provensálská, stepní a divoká, které do výstaviště vnesly krásu, pohodu a vtiskly mu neopakovatelnou atmosféru. Návštěvníci mohou na výstavišti čerpat inspiraci a obdivovat květinové plochy, vodopády i vzácné stromy, některé starší než tři lidské generace. Jistě si málokdo všimnul, že v celé té nádheře skal, kamení, vody a nejrůznějších rostlin bylo možno vidět i již odkvétající chráněnou rostlinku - Kandík psí zub, který je jediným druhem rodu kandík rostoucím v Evropě. Je nesouvisle rozšířen v jižní a střední Evropě: od severu Portugalska a Španělska přes Francii, Švýcarsko, Itálii, Rakousko, jižní Slovensko až na Ukrajinu a sever Balkánského poloostrova. Roste zpravidla ve světlých květnatých bučinách.

Na závěr prohlídky jsme od paní průvodkyně byli pozváni i na letní akce nového výstaviště, a to Floria Prázdniny v červnu 2013 a Floria Léto v srpnu 2013 (viz www.vystavistefloria.cz ).

Bystrovany

V areálu Přírodního ráje Horizont jsme navštívili také Prodejní centrum rostlin a spotřebního zboží. Každého určitě zaujalo něco jiného, mohl si vybrat z nabídky rostlin pokojových a přenosných, vhodných na terasy i do zimních zahrad (citrusy, oleandry, gardénie, cykasy, araukárie a mnoho dalších) nebo z nabídky skleněných a keramických dekorativních předmětů (vázy, svícny, květináče).

Venkovní prodej nabídl sortiment jehličnatých a listnatých rostlin, kvetoucích okrasných keřů, stromů, popínavých dřevin, konifer, výběr cibulovin (lilie, mečíky, denivky, jiřiny aj.), trvalek, vodních rostlin do jezírek i méně známých bylinek, jako např. ženšen pětilistý - jiaogulan-gynostemma-pentphyllum, který je významným antioxidantem a antistresorem. Je ve svých účincích 4 krát silnější než bájný ženšen pravý (Panax ginseng).Používá se k posilování imunity, vytrvalosti, k regulaci cholesterolu, cukru.

Eva Szotková - „účastník zájezdu‘‘

 

Videoreportáž ze zájezdu (připravil Viktor Suchánek)

Zájezd 2013

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Exkurze do závodu Marlenka

Pro nažhavení na novou sezónu jsme zařídili exkurzi do špičkové firmy v okolí, tj. Miko International s.r.o. (Marlenka) ve Frýdku-Místku - Lískovci dne 12.3.2013 (viz: www.marlenka.cz )