60. výročí ČZS (zahrádkáři) a naše aktivity
Článek pro Smilovický zpravodaj 06/2017


V jubilejním roce činnosti ČZS (60 let od založení) jsme i my "kopli do vrtule" a připravili pár atraktivních akcí, o kterých vás informujeme v našem Zpravodaji.
Prakticky každý z nás občanů obce je zahrádkář, jen někdo je výlučně samotář, druhý se rád podělí o vlastní nápady a výpěstky a je organizován v ZO ČZS Smilovice a někdo neví "kudy kam" a přešlapuje na místě. Jen pro ilustraci pár poznámek, co vlastně spolek zahrádkářů za toto pololetí r. 2017 připravil a co má ještě v plánu:

Velikonoční výstava v galerii místní knihovny OÚ Smilovice  
Ve dnech 3.-12.4.2017 se konala velikonoční výstava pod taktovkou Marie Heczkové, Hany Samkové a členů Fotoklubu Smilovice (Viktor Suchanek,Roman Mrózek) Výstava měla takový ohlas, že celkem cca 100 osob zhlédlo tuto výstavu! Kromě toho nás přespolní účastníci obohatili o vlastní zkušenosti, které budou dále využity v naši „galerii" místní knihovny (dojde k rozšíření nabídky o další akce). Jedná se o výstavu Anny Piszkiewicz (obrazy - olej, ekaustika),která již proběhla v červnu  a návštěva Romana Dzika, představitele Fotoklubu Havířov, který na elektrokole dorazil z Horní Suché, aby zhlédl naši výstavu a pozval nás na vlastní výstavu v renomovaném klubu fotografů města Havířov - „Galerie na schodech". Náš malíř Paweł Wałach při návštěvě této výstavy potvrdil, že ve dnech 27.-29.10.2017 představí vlastní výstavu pod názvem "Smilovice v obrazech". Naše velikonoční výstava tak synergickým efektem ztrojnásobila další kulturní akce v obci, které nejsou sice v gesci ZO ČZS Smilovice, ale občané se mohou na ně těšit.

Zájezd do metropole Dolního Slezska – Wrocław
Dne 20.5. 2017 se konal zájezd do metropole na Odře – Wrocławia. Celkem 50 účastníků mohlo shlédnout pamětihodnosti tohoto překrásného města ležícího na soutoku pěti řek se stovkou mostů. Kdo alespoň trochu zná dějiny „České koruny“, ten byl obohacen prostřednictvím velice šikovné průvodkyně Lenky Plucnarové o nové poznatky o tomto nádherném historickém městě. Z hlediska naši činnosti spolku zahrádkářů nám Wroclav umožnila nádherný pohled na pečlivě připravenou „Botanickou zahradu“ včetně japonských zahrad v okolí „Hali Stulecia“. Úchvatné pohledy na originální karikatury „krasnalů“ téměř na každém rohu ulice (viz www.krasnale.pl) jsou určitě nezapomenutelným zážitkem. Během jízdy v autobuse jsme si mohli zazpívat s akordeonovým doprovodem Karla Cemerka. Předlohou pro náš pěvecký repertoár byla stovka skladeb a popěvků ze zpěvníků Hutnických pivních slavností.


Golf Resort ROPICE
Dne 16.6. si více jak desítka účastníků měla možnost vyzkoušet pod dohledem trenéra odpalování a patování míčků. Součástí naší návštěvy byla i krátká prezentace o vzniku našeho nejbližšího golfového hřiště. Byli jsme seznámení s náročnou péčí o plochy, zejména "greenů" a také plánovanou přípravou na rozšíření areálu. Poutavá přednáška a nádherné pohledy na naše Beskydy určitě zanechaly ve všech zúčastněných hluboký dojem. Zda v nejbližší době někdo využije možnosti zahrát si na Akademii (6 jamkové hřiště), to se uvidí, protože za 200 Kč/os. na celý den lze strávit příjemný čas v přírodě uprostřed nádherné scenérie sousední obce Ropice. Není pravda, že je to sport jen pro bohaté. Kdo má rád pohyb a doma má na zahradě "uděláno", může využít této možnosti a zkusit něco nového.


Co připravujeme:
Na konci léta pochopitelně jako každým rokem budeme 19.8.2017 participovat na akci "DEN OBCE" (zákusky vlastní výroby, květinová výzdoba, výstava fotografů z Fotoklubu Smilovice).
V sobotu 7.10. organizujeme zájezd na podzimní Floru Olomouc - www.europom2017.cz (Evropská výstava ovoce + oslavy 60. let ČZS) se zastávkou v obci Čechy pod Kosířem, kde si můžeme vybrat z široké nabídky aktivit (návštěva zámku, prohlídka zahrady, shlédnutí filmové expozice s dílny "Svěráků" atd.). Přihlášky jsou jako obvykle v místní knihovně v úředních hodinách.
V listopadu se uskuteční již 7. ročník svatomartinského vinobraní (pátek 10.11.2017 v sále OÚ Smilovice) s tradičními pochutinami a živou hudbou. Sejde se nás na našem vinobraní zase stovka?
Poslední plánovaná akce v tomto jubilejním roce se bude konat 24.11.2017, kdy v prostorách OÚ bude mít odbornou přednášku Zdeněk Seidl z Hlučína, letošní mistr světa soutěže FRANCIRIS v Paříži ve šlechtění kosatců.

Jubilejní rok si žádá bohatý program a tak i naše činnost je určitě atraktivní pro členy a příznivce ZO ČZS Smilovice.

 

Gustav Chwistek, předseda spolku, červen 2017

Naše organizace uspořádala ve spolupráci s místní knihovnou pro všechny občany nejen ze Smilovic VELIKONOČNÍ VÝSTAVU.