Vydařený zájed do Blatnice

Za krásného počasí se 16. 5. 2015 spolek zahrádkářů ze Smilovic (včetně dalších zájemců z okolí) zúčastnil akce

"Putování po blatnických búdách"

Téměř 4 hodinová cesta autobusem do Blatnice byla vyplněna společenskými akcemi tj. sázka na významné sportovní události (MS v hokeji, Liga mistrů, fotbal TJ Smilovice a Zlatá tretra v Ostravě), tombola se zaměřením na zahrádkaření a zpívání česko-polsko-slovenských šlágrů obdobně jak na Hutnických slavnostech v podání našeho akordeonisty. Padesátka účastníků v Blatnici pod sv. Antonínkem mohla ochutnat v 35 sklepích-búdách různá vína z této Slovácké vinařské podoblasti v Mikroregionu Ostrožsko a Veselsko na Hodonínsku a kochat se nádhernou scenérií z pamětního vrchu Sv. Antonínek, jehož součástí je i kaple zasvěcená svatému Antonínovi Paduánskému a kde každoročně probíhají dvě významné poutě již po dobu 400 let.

Svým vinařským významem patří obec Blatnice a okolí k tomu nejcenějšímu co v ČR máme a to nejen vinařskou tradicí datovanou již od 16. století, ale hlavně skvělými bílými víny s nezaměnitelnou kyselinkou a výraznou ovocnou vůní a chutí a vysokou stabilní kvalitou vín z vlastních vinic. Proto taktéž několik vybraných vinařství a jejich vín se může pyšnit známkou VOC (Vína orginální certifikace) pro tuto vinařskou podoblast, která patří společně s dalšími 4 oblastmi do apelačního systému VOC v naši republice. Právě v Blatnici je povoleno produkovat vybraná vína z odrud Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay, kterým je dán typický charakter, původ, osobitost pro kraj Bílých Karpat a srdce vinaře. Za zmínku stojí i fakt, že obec má i vlastní vyšlechtěné víno, zanesené do vinné knihy pod názvem Blatnický Roháč- cuvée Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého a Sylvánského zeleného.

Všichni byli nadmíru spokojení a dle celkové návštěvnosti této akce lze soudit, že víno přímo ze sklepních prostor a atmosféra v okolí této lokality je skutečně balzámem pro milovníky dobrého vína a zábavy. Návštěva vinařské obce Blatnice určitě přispěje i všem organizátorům a účastníkům tradičního "Svatomartinského vinobraní" v naší obci, které připravujeme na 13.11.2015 tentokráte v sále OÚ Smilovice s cimbálovkou "Hlubina" a s výstavou fotodokumentace pořízené během "Putování po blatnických búdách".


Na uvedeném snímku je pohled na klasické búdy a v pozadí dopravní prostředek pro zrychlený přesun po okolí.

Autor: G.Chwistek

Blatnicke budy

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>